Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Siemię lniane – właściwości zdrowotne
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Adrianna Prokop 7 września 2022 2 minut czytania

Siemie lniane zyskało ostatnio rozgłos jako suplement diety ze względu na wysoką koncentrację składników odżywczych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla człowieka.

Len lub siemię lniane (Linum usitatissimum) to roślina z rodziny Linaceae, której początki sięgają starożytnych Egipcjan. Łodyga jest wykorzystywana w przemyśle włókienniczym do produkcji tkanin (len), natomiast nasiona służą do spożycia.

Kontroluje poziomu cukru we krwi

Zawarte w siemieniu lnianym lignany, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik pokarmowy mają działanie ochronne przed ryzykiem cukrzycy poprzez zapobieganie skokom cukru we krwi. Spożywanie siemienia lnianego spowalnia uwalnianie cukru do krwi, dzięki czemu pomaga poprawić wrażliwość na insulinę.

Pomaga w utracie wagi

Nasiona lnu mogą być bardzo pomocne, jeśli chcesz schudnąć. Obecne w nich włókna po kontakcie z wodą stają się lepkie, osiągając efekt sytości u tych, którzy je spożywają. Ten efekt sytości pomaga nam kontrolować apetyt.

Eliminuje wolne rodniki

Nasiona lnu są bogate w lignany, których właściwości antyoksydacyjne pomagają naszemu organizmowi w eliminacji nadmiaru wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do stresu oksydacyjnego, powodując uszkodzenia komórek, choroby i przedwczesne starzenie się. Siemię lniane ma również zastosowanie w kosmetyce, ale jest to temat na osobny artykuł. Odsyłamy Cię do: https://topbeauty.pl/siemie-lniane-naturalny-kosmetyk-na-poprawe-cery

Zmniejsza i zapobiega powstawanie nowotworów

Nasiona lnu pomagają na dwóch frontach w zapobieganiu nowotworom:

Z jednej strony obecne w nich tłuszcze omega-3 pomagają zapobiegać namnażaniu się i wzrostowi różnych komórek rakowych,
Z drugiej strony lignany również obecne w tych nasionach, o właściwościach antyoksydacyjnych, mogą spowalniać wzrost guzów poprzez zapobieganie tworzeniu nowych naczyń krwionośnych.
Spożywanie nasion lnu zapobiega więc m.in. rakowi piersi, macicy, prostaty i jelita grubego.

Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Nasiona lnu mają właściwości hipotensyjne, obniżające ciśnienie krwi. Obecność błonnika, lignanów i kwasu omega-3 w nasionach lnu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia poprzez kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając zły cholesterol lub LDL.

Eliminuje zaparcia

Nasiona lnu są źródłem błonnika, wielkiego sprzymierzeńca w walce z zaparciami. Chociaż istnieje wiele możliwych przyczyn zaparć, jedną z najczęstszych jest niskie spożycie błonnika. Zatem włączenie nasion lnu do naszej diety podnosi poziom tego błonnika, pomagając w zapewnieniu prawidłowego tranzytu jelitowego. Z tego powodu nasiona lnu mogą być stosowane jako skuteczny naturalny środek przeczyszczający.

Continue Reading

Poprzedni: Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)
Następny: Czym jest dieta ajurwedyjska?

Zobacz także

Czym jest dieta ajurwedyjska?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)
2 minut czytania
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

20 marca 2022
Makowiec jabłkowo-kakaowy
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

18 marca 2022

Aktualne

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022
Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

7 września 2022
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

2 września 2022
Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022

Przeczytaj również

Czym jest dieta ajurwedyjska?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini
2 minut czytania
  • Przepisy

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?
2 minut czytania
  • Przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022
Siemię lniane – właściwości zdrowotne
2 minut czytania
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

7 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.