Siemie lniane zyskało ostatnio rozgłos jako suplement diety ze względu na wysoką koncentrację składników odżywczych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla człowieka.
Len lub siemię lniane (Linum usitatissimum) to roślina z rodziny Linaceae, której początki sięgają starożytnych Egipcjan. Łodyga jest wykorzystywana w przemyśle włókienniczym do produkcji tkanin (len), natomiast nasiona służą do spożycia.
Kontroluje poziomu cukru we krwi
Zawarte w siemieniu lnianym lignany, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik pokarmowy mają działanie ochronne przed ryzykiem cukrzycy poprzez zapobieganie skokom cukru we krwi. Spożywanie siemienia lnianego spowalnia uwalnianie cukru do krwi, dzięki czemu pomaga poprawić wrażliwość na insulinę.
Pomaga w utracie wagi
Nasiona lnu mogą być bardzo pomocne, jeśli chcesz schudnąć. Obecne w nich włókna po kontakcie z wodą stają się lepkie, osiągając efekt sytości u tych, którzy je spożywają. Ten efekt sytości pomaga nam kontrolować apetyt.
Eliminuje wolne rodniki
Nasiona lnu są bogate w lignany, których właściwości antyoksydacyjne pomagają naszemu organizmowi w eliminacji nadmiaru wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do stresu oksydacyjnego, powodując uszkodzenia komórek, choroby i przedwczesne starzenie się. Siemię lniane ma również zastosowanie w kosmetyce, ale jest to temat na osobny artykuł. Odsyłamy Cię do: https://topbeauty.pl/siemie-lniane-naturalny-kosmetyk-na-poprawe-cery
Zmniejsza i zapobiega powstawanie nowotworów
Nasiona lnu pomagają na dwóch frontach w zapobieganiu nowotworom:
Z jednej strony obecne w nich tłuszcze omega-3 pomagają zapobiegać namnażaniu się i wzrostowi różnych komórek rakowych,
Z drugiej strony lignany również obecne w tych nasionach, o właściwościach antyoksydacyjnych, mogą spowalniać wzrost guzów poprzez zapobieganie tworzeniu nowych naczyń krwionośnych.
Spożywanie nasion lnu zapobiega więc m.in. rakowi piersi, macicy, prostaty i jelita grubego.
Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Nasiona lnu mają właściwości hipotensyjne, obniżające ciśnienie krwi. Obecność błonnika, lignanów i kwasu omega-3 w nasionach lnu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia poprzez kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając zły cholesterol lub LDL.
Eliminuje zaparcia
Nasiona lnu są źródłem błonnika, wielkiego sprzymierzeńca w walce z zaparciami. Chociaż istnieje wiele możliwych przyczyn zaparć, jedną z najczęstszych jest niskie spożycie błonnika. Zatem włączenie nasion lnu do naszej diety podnosi poziom tego błonnika, pomagając w zapewnieniu prawidłowego tranzytu jelitowego. Z tego powodu nasiona lnu mogą być stosowane jako skuteczny naturalny środek przeczyszczający.