Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Siemię lniane – właściwości zdrowotne
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Adrianna Zawadzka 7 września 2022
11

Siemie lniane zyskało ostatnio rozgłos jako suplement diety ze względu na wysoką koncentrację składników odżywczych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla człowieka.

Len lub siemię lniane (Linum usitatissimum) to roślina z rodziny Linaceae, której początki sięgają starożytnych Egipcjan. Łodyga jest wykorzystywana w przemyśle włókienniczym do produkcji tkanin (len), natomiast nasiona służą do spożycia.

Kontroluje poziomu cukru we krwi

Zawarte w siemieniu lnianym lignany, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik pokarmowy mają działanie ochronne przed ryzykiem cukrzycy poprzez zapobieganie skokom cukru we krwi. Spożywanie siemienia lnianego spowalnia uwalnianie cukru do krwi, dzięki czemu pomaga poprawić wrażliwość na insulinę.

Pomaga w utracie wagi

Nasiona lnu mogą być bardzo pomocne, jeśli chcesz schudnąć. Obecne w nich włókna po kontakcie z wodą stają się lepkie, osiągając efekt sytości u tych, którzy je spożywają. Ten efekt sytości pomaga nam kontrolować apetyt.

Eliminuje wolne rodniki

Nasiona lnu są bogate w lignany, których właściwości antyoksydacyjne pomagają naszemu organizmowi w eliminacji nadmiaru wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników może prowadzić do stresu oksydacyjnego, powodując uszkodzenia komórek, choroby i przedwczesne starzenie się. Siemię lniane ma również zastosowanie w kosmetyce, ale jest to temat na osobny artykuł. Odsyłamy Cię do: https://topbeauty.pl/siemie-lniane-naturalny-kosmetyk-na-poprawe-cery

Zmniejsza i zapobiega powstawanie nowotworów

Nasiona lnu pomagają na dwóch frontach w zapobieganiu nowotworom:

Z jednej strony obecne w nich tłuszcze omega-3 pomagają zapobiegać namnażaniu się i wzrostowi różnych komórek rakowych,
Z drugiej strony lignany również obecne w tych nasionach, o właściwościach antyoksydacyjnych, mogą spowalniać wzrost guzów poprzez zapobieganie tworzeniu nowych naczyń krwionośnych.
Spożywanie nasion lnu zapobiega więc m.in. rakowi piersi, macicy, prostaty i jelita grubego.

Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Nasiona lnu mają właściwości hipotensyjne, obniżające ciśnienie krwi. Obecność błonnika, lignanów i kwasu omega-3 w nasionach lnu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia poprzez kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając zły cholesterol lub LDL.

Eliminuje zaparcia

Nasiona lnu są źródłem błonnika, wielkiego sprzymierzeńca w walce z zaparciami. Chociaż istnieje wiele możliwych przyczyn zaparć, jedną z najczęstszych jest niskie spożycie błonnika. Zatem włączenie nasion lnu do naszej diety podnosi poziom tego błonnika, pomagając w zapewnieniu prawidłowego tranzytu jelitowego. Z tego powodu nasiona lnu mogą być stosowane jako skuteczny naturalny środek przeczyszczający.

Continue Reading

Poprzedni: Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?
Następny: Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

Zobacz także

15
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Adrianna Zawadzka 9 listopada 2022
honey-g83950c124_1280
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

Adrianna Zawadzka 20 marca 2022
poppy-g2fbbc0be1_1280
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

Adrianna Zawadzka 18 marca 2022

Aktualne

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser tarta-z-biala-czekolada-i-malinami---przepis-na-wyjatkowy-deser
  • Bez kategorii

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser

4 lipca 2025
Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

3 lipca 2025
Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

27 czerwca 2025
Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku szybkie-ciasto-ucierane-ze-sliwkami-na-duza-blache-przepis-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku przepis-na-nalewke-z-borowki-amerykanskiej-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku

25 czerwca 2025

Przeczytaj również

tarta-z-biala-czekolada-i-malinami---przepis-na-wyjatkowy-deser
  • Bez kategorii

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser

Adrianna Zawadzka 4 lipca 2025
gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

Adrianna Zawadzka 3 lipca 2025
przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

Adrianna Zawadzka 27 czerwca 2025
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

Adrianna Zawadzka 26 czerwca 2025
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.