Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Czym jest dieta ajurwedyjska?
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Adrianna Zawadzka 9 listopada 2022
15

Dieta ajurwedyjska to metoda żywieniowa, która choć może wydawać się nam nowa, bo zyskała na popularności w ostatnich latach, tak naprawdę wywodzi się z tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej praktykowanej tysiące lat temu przez starożytne ludy Indii. Jej celem jest osiągnięcie wewnętrznej równowagi poprzez odżywianie, a tym samym zyskanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Dieta ajurwedyjska nie ogranicza się do listy dozwolonych lub zakazanych pokarmów, ale dostosowuje poszczególne menu do indywidualnych potrzeb każdej osoby, zgodnie z jej cechami.

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Ajurweda nie jest do końca dietą z ustalonym menu i „liczeniem” kalorii, ponieważ jest to koncepcja holistycznej opieki nad całym ciałem. Medytacja, umiejętność relaksacji w celu zwalczania stresu oraz stosowanie ziół leczniczych to część terapii ajurwedyjskich, wraz z samą dietą, które dążą do osobistej równowagi w harmonii z samym sobą i wszechświatem.

Pokarmy zalecane przez dietę ajurwedyjską zawsze będą zależeć od kondycji fizycznej i osobowości każdego człowieka, która jest znana jako dosha. Oto ogólne założenia tej diety:

  • Choć nie ma pokarmów zakazanych, to generalnie dominują świeże potrawy pochodzenia roślinnego i przygotowane prostymi metodami kulinarnymi, tak aby były jak najbardziej naturalne.
  • Zaleca się spożywanie trzech posiłków dziennie, co daje wystarczający czas na zakończenie procesu trawienia. Ponadto dieta ajurwedyjska wymaga, aby ostatni posiłek, czyli wieczorny, był spożywany co najmniej dwie godziny przed snem.
  • Posiłki powinny być spożywane świadomie, tzn. ze świadomością spożywanego pokarmu i jego właściwości. Dobre i powolne przeżuwanie oraz jedzenie zawsze w spokojnej i relaksującej atmosferze to również ważne wskazówki, dzięki którym jedzenie działa w sposób korzystny dla naszego zdrowia.
  • Ilości są ważne również w diecie ajurwedyjskiej, która radzi, by jeść do syta i nie spożywać nadmiernych ilości, czyli nie jeść ciągle, dopóki nie ma się dość.
  • Przepisy ajurwedyjskie opierają się na połączeniu różnych smaków, które powinny występować w każdej potrawie: słodki, słony, kwaśny. ….

Żywność w diecie ajurwedyjskiej

Jedzenie jest jednym z filarów ajurwedyjskiej koncepcji samego życia. Spożywanie pokarmów, które przynoszą nam najwięcej korzyści, przyczynia się do równowagi, zdrowia i dobrego samopoczucia w sobie i swoim otoczeniu. Choć dieta zawsze będzie zależała od dosha, to dominującymi pokarmami w diecie ajurwedyjskiej są:

  • Sezonowe owoce i warzywa.
  • Przyprawy i rośliny lecznicze.
  • Pełne ziarna.
  • Nasiona roślin strączkowych i kiełkujące ziarna.
  • Mleko.
  • Mięsa (zgodnie z dosha)
  • Orzechy i nasiona.
  • Herbaty ziołowe.

Źródło: https://www.pacz.pl – portal, w którym poznasz inne nietypowe diety i sposoby odżywiania.

Continue Reading

Poprzedni: Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

Zobacz także

11
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Adrianna Zawadzka 7 września 2022
honey-g83950c124_1280
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

Adrianna Zawadzka 20 marca 2022
poppy-g2fbbc0be1_1280
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

Adrianna Zawadzka 18 marca 2022

Aktualne

Czym jest dieta ajurwedyjska? 15

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini Pita sos

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować? mięso mielone w naleśniku

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022
Siemię lniane – właściwości zdrowotne 11

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

7 września 2022
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu? 14

Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

2 września 2022
Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą dinner-ge55817b86_1280

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022

Przeczytaj również

15
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Adrianna Zawadzka 9 listopada 2022
Pita sos
  • Przepisy

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

Adrianna Zawadzka 7 października 2022
mięso mielone w naleśniku
  • Przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

Adrianna Zawadzka 15 września 2022
11
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Adrianna Zawadzka 7 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.