Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?
  • Kuchnia

Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Adrianna Zawadzka 2 września 2022
14

1. ZAPLANUJ SWOJE ZAKUPY I HARMONOGRAM GOTOWANIA

Skoro masz rozpiskę, kiedy idziesz na siłownię, do kina czy do pracy, to dlaczego nie kiedy będziesz gotować? Bardzo często powstrzymujemy się przed zabraniem się do pracy z powodu lenistwa. „Po co, skoro mogę to zrobić później?”, a na końcu jest 11 w nocy i nadal nie dotknąłeś patelni.

Dlatego polecamy wyznaczyć sobie harmonogram gotowania i robienia zakupów. Dzięki temu trudniej będzie uniknąć odpowiedzialności.

Kiedy robić zakupy? Najlepiej robić to z samego rana (jeśli to możliwe), bo wtedy zazwyczaj jest największy wybór świeżych produktów. I gotuj, kiedy możesz, ale upewnij się, że możesz to zrobić bez uchylania się od odpowiedzialności. Dodatkowy trik: wybierz jeden dzień w tygodniu, aby ugotować wszystkie (lub prawie wszystkie) potrawy, które zamierzasz zjeść w następnie dni. Mimo że co tydzień będziesz spędzać tyle samo czasu na gotowaniu, będziesz musiała „podjąć wysiłek” tylko raz w tygodniu. Alternatywnym rozwiązaniem, zamiast gotowania, jest kupowanie gotowych dań. Zobacz, dlaczego warto korzystać z diety pudełkowej. 

2. ZAINWESTUJ W WYSOKIEJ JAKOŚCI NACZYNIA

Chirurg nie używa do swoich operacji noży stołowych. Fryzjer nie obcina włosów nożycami do papieru, więc dlaczego używasz nieodpowiednich przyborów kuchennych?

Oczywiście są klasy i kategorie przyborów i być może nie chcesz wydawać na nie dużo pieniędzy. Zalecamy jednak posiadanie przynajmniej obieraczki, noży odpowiednich do warzyw, mięsa i chleba, patelni i garnków, które nie przywierają i SZYBKO reagują na ciepło. Z tymi kilkoma przyborami, które razem nie powinny być zbyt drogie, będziesz w stanie przygotować wysokiej jakości dania w bardzo krótkim czasie.

3. ZORGANIZUJ I ZAOPATRZ SWOJĄ SPIŻARNIĘ I LODÓWKĘ

Organizacja to podstawa. Twoja spiżarnia musi być zawsze dobrze zaopatrzona. To samo dotyczy twojej lodówki. Wyobraź sobie, że nie możesz znaleźć swoich jajek, schodzisz na dół, aby kupić więcej i nagle znajdujesz te, które kupiłeś dwa dni temu. Teraz masz ich za dużo i mogą się zepsuć! Możesz wykorzystać przestoje w kuchni (gdy czekasz np. na zagotowanie wody), by nieco uporządkować spiżarnię. Ponadto w przypadku lodówki istnieją pewne zalecenia, których należy przestrzegać, aby lepiej konserwować żywność.

4. PRZYGOTOWANIE I ZAMRAŻANIE

Zamrażarka w Twojej lodówce to cud współczesnego świata. Praktycznie każdą potrawę można umieścić w pojemniku, zamrozić i rozmrozić, zachowując jej smak i właściwości.

Dotyczy to zarówno gotowych posiłków, jak i składników. Z tego powodu dobrym zaleceniem jest krojenie warzyw i przechowywanie ich już pokrojonych. To samo dotyczy mięsa i ryb – czy pierś z kurczaka jest za duża? Poćwiartuj ją i włóż do zamrażarki!

Continue Reading

Poprzedni: Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą
Następny: Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Zobacz także

honey-g83950c124_1280
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

Adrianna Zawadzka 20 marca 2022
pulses-ga2fb1657a_1280
  • Kuchnia
  • Przepisy

Soczewica i jej podstawowe rodzaje

Adrianna Zawadzka 19 marca 2022
food-g9f0a86a5b_1280
  • Kuchnia

Najlepsze pomysły na kolację wigilijną

Adrianna Zawadzka 15 marca 2022

Aktualne

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser tarta-z-biala-czekolada-i-malinami---przepis-na-wyjatkowy-deser
  • Bez kategorii

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser

4 lipca 2025
Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

3 lipca 2025
Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

27 czerwca 2025
Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku szybkie-ciasto-ucierane-ze-sliwkami-na-duza-blache-przepis-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku przepis-na-nalewke-z-borowki-amerykanskiej-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku

25 czerwca 2025

Przeczytaj również

tarta-z-biala-czekolada-i-malinami---przepis-na-wyjatkowy-deser
  • Bez kategorii

Tarta z białą czekoladą i malinami – przepis na wyjątkowy deser

Adrianna Zawadzka 4 lipca 2025
gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

Adrianna Zawadzka 3 lipca 2025
przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

Adrianna Zawadzka 27 czerwca 2025
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

Adrianna Zawadzka 26 czerwca 2025
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.