Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na falafele – ¾ szklanki ciecierzycy ze słoika, 1 średni ząbek czosnku, ¼ cebuli, 2 szczypty mielonej słodkiej lub ostrej papryki, 2 szczypty mielonego kminu, 2 szczypty mielonego kardamonu, 2 szczypty pieprzy czarnego, sól, 1 łyżeczka sezamu, kilka łyżek oleju rzepakowego, kilka łyżek ciepłej wody (opcjonalnie); na sos – ½ szklanki jogurtu, 1 średni ząbek czosnku, 1 łyżka pasty tahini, kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek posiekanego szczypiorku, mielony pieprz czarny, sól; na podanie – 1 marchewka, ½ czerwonej papryki (opcjonalnie), 2 chlebki pita.
O przygotowaniu pity z falafelami i sosem jogurtowym
Przygotowanie – przygotujmy falafele: osączona ciecierzyce wkładamy do naczynia blendera razem z obranym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę o obrana, posiekaną cebulą. Dodajemy kmin rzymski, mieloną paprykę, kardamon, pieprz i sól. Miksujemy na masę przypominającą plastelinę. Podczas miksowania możemy dodać kilka łyżek ciepłej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Szukasz nietypowych przepisów na posiłek? Sprawdź czym jest i jak przygotować szakszukę!
Wsypujemy sezam, mieszamy. Wstawiamy masę na 1 godzinę do lodówki, aby była zwarta i lepiej się formowała. Z masy formujemy kulki wielkości moreli. Lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przygotujmy sos: jogurt mieszamy z obranym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, pastą tahini i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą. Marchewkę obieramy, razem z papryką (opcjonalnie) kroimy w cienkie słupki. Chlebki pita przekrawamy, do środka wkładamy paprykę, po kilka falafeli i marchewkę. Polewamy sosem jogurtowym tahini.