Wigilia jest dla większości ludzi najmniej ulubionym posiłkiem w roku. Jest zimno, jesteś wyczerpany i nie masz ochoty na gotowanie. Ale wcale nie musi tak być! Oto niektóre z naszych ulubionych przepisów na kolację wigilijną, od przystawek po desery, które pomogą Ci mieć bezstresową wigilię.
Tacos de Navidad
Te tradycyjne tacos pochodzą z San Miguel de Allende w Meksyku. Miękkie kukurydziane tortille wypełnione są pikantną wieprzowiną, chorizo (meksykańską kiełbasą) i ziemniakami, a następnie posypane pico de gallo, plasterkami awokado i cebulą. To pyszne danie, które rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejszą zimową noc.
Zapiekane gnocchi ze szpinakiem i serem ricotta
Gnocchi to włoskie kluski, które zazwyczaj podawane są jako dodatek do dań lub danie kuchni włoskiej. Ten przepis wymaga zapieczenia gnocchi w oliwie czosnkowej z liśćmi świeżego szpinaku i serem ricotta, a następnie posypania ich parmezanem. To proste danie może być przygotowane z wyprzedzeniem, więc wszystko, co musisz zrobić, to włożyć je do piekarnika, gdy przyjdą goście.
Pieczony indyk- jest to klasyczne danie, które nie może się nie udać. Można go podawać jako entrée lub jako danie główne kolacji wigilijnej. Ten przepis z epicurious pokazuje, jak upiec pierś indyka, jak również, jeśli szukasz czegoś bardziej ekonomicznego.
Szynka z klonową glazurą- to byłoby dobre podawać z niektóre kiszoną kapustą i tłuczonymi ziemniakami. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie szynki i nie ma potrzeby wydawać dużo pieniędzy na ten posiłek. Ten przepis z sieci żywności pokazuje, jak zrobić glazurę od podstaw, więc wiesz dokładnie, co idzie do niego.
Jambalaya- Jambalaya to pikantne danie cajun, które z pewnością obudzi Twoje kubki smakowe!
Łatwe przystawki: Wszyscy kochają przystawki i są one łatwym sposobem na rozpoczęcie uroczystości i utrzymanie ludzi płynących do następnego pokoju, podczas gdy ty ustawisz swoje danie główne i poprawki. Ale nie wystarczy byle jaka przystawka! Oto trzy opcje, które są idealne na Wigilię:
Easy Breadsticks : Wszystko czego potrzebujesz to trochę ciasta z ulubionego przepisu, pokrojonego w paski i upieczonego w piekarniku aż do uzyskania złotego koloru. Możesz również użyć gotowego ciasta z lokalnego sklepu spożywczego.