Jeśli potrzebujesz fajnego prostego przepisu to zrobienie cannelloni z mięsem mielonym będzie idealnym rozwiązaniem.
Sama potrawa nie wymaga skomplikowanych czynności, a jej smak na pewno będzie zadowalający.
Składniki na cannelloni z mięsem mielonym
- 1/2 kg mięsa mielonego;
- Cebula (średniej wielkości);
- 1 łyżka startego żółtego sera;
- 2 przeciery pomidorowe (małe);
- 1 jajko;
- Sól (według uznania);
- Pieprz (według uznania);
- Czosnek (polecane 3 ząbki);
- Makaron cannelloni;
- Olej (nie zbyt dużo).
Cannelloni z mięsem mielonym – sposób przygotowania
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso do momentu zamiany koloru na ciemniejszy, a cebulę pokroić możliwe jak najdrobniej i wrzucić na patelnię.
- Należy przygotować naczynie, gdzie wsypujemy podsmażone wcześniej mięso z cebulą oraz dodajemy starty żółty ser, przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość należy doprawić solą i pieprzem, a następnie wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać!
- Farsz włożyć w rurki cannelloni, które następnie należy umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Przecier pomidorowy doprawić solą i pieprzem ( opcjonalnie można dodać trochę ostrej papryki). Przecier rozcieńczyć należy w dwóch szklankach wody. Zaleca się też dodanie bazyli i oregano.
- Tak przygotowanym sosem trzeba zalać wyłożony wcześniej makaron. Sos powinien zakrywać rurki a jego kolor powinienem być czerwonawy.
- Wierzch przykryć żółtym serem
- Ostatni krok to nagrzanie piekarnika do 200°C i pieczenie naszego dzieła około 45min.
Tutaj przepis dla wegetarian na cannelloni z nadzieniem bezmięsnym.
Sposób podania cannelloni z mięsem mielonym
Całość można podać w półmisku lub też na płaskim talerzu. Całość można udekorować także liśćmi wcześniej wspomnianej bazylii. Na koniec nie zostaję nic innego jak cieszyć się tym niesamowitym smakiem.