Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Makowiec jabłkowo-kakaowy
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

Adrianna Prokop 18 marca 2022 2 minut czytania

Makowiec jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast. Szczególnie chętnie przygotowujeny go w okresie bożonarodzeniowym, na Wigilię ale także na Wielkanoc. Istnieją różnorodne przepisy i receptury na makowiec idealny – zarówno tradycyjny jak i z rozmaitymi dodatkami. W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się seromakowiec czyli połączenie sernika z makowcem. Innym chętnie wybieranym przepisem jest ten na makowiec po japońsku (połączenie wilgotnej masy makowej z jabłkami). Możemy wybrać także makowiec zawijany lub królewski (z dodatkiem bakalii). W poniższym przepisie ważną rolę odgrywają jabłka oraz kakaowa polewa. Jeśli zatem lubimy jeść ciasta, warto pokusić się o upieczenie makowca zgodnie z tą recepturą: sprawdzi się idealnie nie tylko w Święta ale także podczas przyjęć rodzinnych czy okolicznościowych imprez.

Składniki

Do przygotowania tego ciasta wykorzystamy następujące składniki: 200 g mielonego maku, szklanka mleka, 100 g masła, pięć jajek, szklanka drobnego cukru, osiem łyżek kaszy manny, pół kilograma jabłek, łyżeczka proszku do pieczenia oraz aromat migdałowy. Dodatkowo na polewę będą nam potrzebne: 100 g masła, sześć łyżek cukru oraz cztery łyżki kakao.

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dodajemy mleko i mak, całość zagotowujemy i mieszamy dokładnie. Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka ucieramy razem z cukrem. Dodajemy takie składniki jak proszek do pieczenia, aromat migdałowy, mak, jabłka oraz kaszę mannę. Całość mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę: wykładamy pergaminem wcześniej wysmarowanym masłem. Powstałą masę wykładamy do formy. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przygotowujemy polewę: cukier zagotowujemy z czterema łyżkami wody, dodajemy masło, które rozpuszczamy na małym płomieniu a następnie zdejmujemy z ognia. Do otrzymanej masy wsypujemy kakao i mieszamy starannie – wszystkie składniki powinny idealnie się połączyć.
Wystudzone ciasto polewamy zimną polewą. Smacznego!

Continue Reading

Poprzedni: Przepis na domowy krupnik
Następny: Soczewica i jej podstawowe rodzaje

Zobacz także

Czym jest dieta ajurwedyjska?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini
2 minut czytania
  • Przepisy

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?
2 minut czytania
  • Przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022

Aktualne

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022
Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

7 września 2022
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

2 września 2022
Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022

Przeczytaj również

Czym jest dieta ajurwedyjska?
2 minut czytania
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

9 listopada 2022
Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini
2 minut czytania
  • Przepisy

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

7 października 2022
Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?
2 minut czytania
  • Przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

15 września 2022
Siemię lniane – właściwości zdrowotne
2 minut czytania
  • Kulinaria

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

7 września 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.