Przejdź do treści
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Menu główne
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Makowiec jabłkowo-kakaowy
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

Adrianna Zawadzka 18 marca 2022
poppy-g2fbbc0be1_1280

Makowiec jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast. Szczególnie chętnie przygotowujeny go w okresie bożonarodzeniowym, na Wigilię ale także na Wielkanoc. Istnieją różnorodne przepisy i receptury na makowiec idealny – zarówno tradycyjny jak i z rozmaitymi dodatkami. W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się seromakowiec czyli połączenie sernika z makowcem. Innym chętnie wybieranym przepisem jest ten na makowiec po japońsku (połączenie wilgotnej masy makowej z jabłkami). Możemy wybrać także makowiec zawijany lub królewski (z dodatkiem bakalii). W poniższym przepisie ważną rolę odgrywają jabłka oraz kakaowa polewa. Jeśli zatem lubimy jeść ciasta, warto pokusić się o upieczenie makowca zgodnie z tą recepturą: sprawdzi się idealnie nie tylko w Święta ale także podczas przyjęć rodzinnych czy okolicznościowych imprez.

Składniki

Do przygotowania tego ciasta wykorzystamy następujące składniki: 200 g mielonego maku, szklanka mleka, 100 g masła, pięć jajek, szklanka drobnego cukru, osiem łyżek kaszy manny, pół kilograma jabłek, łyżeczka proszku do pieczenia oraz aromat migdałowy. Dodatkowo na polewę będą nam potrzebne: 100 g masła, sześć łyżek cukru oraz cztery łyżki kakao.

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dodajemy mleko i mak, całość zagotowujemy i mieszamy dokładnie. Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka ucieramy razem z cukrem. Dodajemy takie składniki jak proszek do pieczenia, aromat migdałowy, mak, jabłka oraz kaszę mannę. Całość mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę: wykładamy pergaminem wcześniej wysmarowanym masłem. Powstałą masę wykładamy do formy. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przygotowujemy polewę: cukier zagotowujemy z czterema łyżkami wody, dodajemy masło, które rozpuszczamy na małym płomieniu a następnie zdejmujemy z ognia. Do otrzymanej masy wsypujemy kakao i mieszamy starannie – wszystkie składniki powinny idealnie się połączyć.
Wystudzone ciasto polewamy zimną polewą. Smacznego!

O autorze

Adrianna Zawadzka

Administrator

Wyświetl wszystkie posty

Post navigation

Previous: Przepis na domowy krupnik
Next: Soczewica i jej podstawowe rodzaje

Zobacz także

wytrawne-gofry-z-warzywami-przepis-na-pyszne-sniadanie
  • Przepisy
  • Przepisy wegetariańskie
  • Śniadania
  • Zdrowe śniadania

Wytrawne gofry z warzywami – przepis na pyszne śniadanie

Adrianna Zawadzka 21 lipca 2025 0
stopnie-wysmazenia-steka-jak-osiagnac-perfekcyjny-poziom-wysmazenia
  • Gotowanie
  • Kulinaria
  • Mięso
  • Produkty

Stopnie wysmażenia steka: Jak osiągnąć perfekcyjny poziom wysmażenia?

Adrianna Zawadzka 9 lipca 2025 0
przekaski-na-urodziny-dziecka-pomysly-na-szybkie-i-smaczne-dania
  • Organizacja przyjęć
  • Przekąski
  • Przepisy
  • Przepisy kulinarne
  • Przepisy obiadowe

Przekąski na urodziny dziecka: pomysły na szybkie i smaczne dania

Adrianna Zawadzka 8 lipca 2025 0

Aktualne

Makaron aglio olio: klasyczny przepis na spaghetti z czosnkiem i chili makaron-aglio-olio-klasyczny-przepis-na-spaghetti-z-czosnkiem-i-chili-1
  • Bez kategorii

Makaron aglio olio: klasyczny przepis na spaghetti z czosnkiem i chili

15 listopada 2025 0
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem – przepis na wyjątkowy smak krokiety-z-miesem-mielonym-pieczarkami-i-serem---przepis-na-wyjatkowy-smak-1
  • Bez kategorii

Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem – przepis na wyjątkowy smak

15 listopada 2025 0
Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kwaszonym – przepis na pyszne danie roladki-schabowe-z-boczkiem-i-ogorkiem-kwaszonym---przepis-na-pyszne-danie-1
  • Bez kategorii

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kwaszonym – przepis na pyszne danie

15 listopada 2025 0
Watykański chlebek szczęścia – przepis i opinie watykanski-chlebek-szczescia---przepis-i-opinie-1
  • Bez kategorii

Watykański chlebek szczęścia – przepis i opinie

15 listopada 2025 0
Domowy wykwintny pasztet z kaczki – prosty przepis na wyjątkowy smak domowy-wykwintny-pasztet-z-kaczki---prosty-przepis-na-wyjatkowy-smak-1
  • Bez kategorii

Domowy wykwintny pasztet z kaczki – prosty przepis na wyjątkowy smak

15 listopada 2025 0
Kurczak z cukinią w sosie śmietanowym: szybki i smaczny przepis kurczak-z-cukinia-w-sosie-smietanowym-szybki-i-smaczny-przepis-1
  • Bez kategorii

Kurczak z cukinią w sosie śmietanowym: szybki i smaczny przepis

15 listopada 2025 0

Przeczytaj również

makaron-aglio-olio-klasyczny-przepis-na-spaghetti-z-czosnkiem-i-chili-1
  • Bez kategorii

Makaron aglio olio: klasyczny przepis na spaghetti z czosnkiem i chili

Adrianna Zawadzka 15 listopada 2025 0
krokiety-z-miesem-mielonym-pieczarkami-i-serem---przepis-na-wyjatkowy-smak-1
  • Bez kategorii

Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem – przepis na wyjątkowy smak

Adrianna Zawadzka 15 listopada 2025 0
roladki-schabowe-z-boczkiem-i-ogorkiem-kwaszonym---przepis-na-pyszne-danie-1
  • Bez kategorii

Roladki schabowe z boczkiem i ogórkiem kwaszonym – przepis na pyszne danie

Adrianna Zawadzka 15 listopada 2025 0
watykanski-chlebek-szczescia---przepis-i-opinie-1
  • Bez kategorii

Watykański chlebek szczęścia – przepis i opinie

Adrianna Zawadzka 15 listopada 2025 0
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews przez AF themes.