Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Zupa jest od dawna znana w kuchni polskiej. Z pewnością przygotowywana jest w podobny sposób. Istnieje jednak kilka wariantów. Można ja przygotować na żeberkach lub na mięsie. Jeśli został ci rosół lub bulion, możesz go wykorzystać do przygotowania zupy. Wtedy zupa ugotuje się szybciej. Sekretem zupy jest właśnie bulion. Musi być aromatyczny. Jeśli sama kisisz ogórki na zimę lub przygotowujesz przeciery, zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Domowe przetwory przecież są najlepsze.
Walory zdrowotne zupy ogórkowej
Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowywana jest na warzywach – marchwi, pietruszce, porze, selerze i na mięsie. Zawiera też ziemniaki. Warzywa to skarbnica witamin i mikroelementów. Cenne są ziemniaki, bo zawierają dużo witaminy C oraz potas. Mięso to wartościowe białko – budulec mięśni.
Czas przygotowania – około 60 minut lub dłużej
Ilość porcji z podanych składników – około 5 porcji
Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej
– 0, 5 kg żeberek wieprzowych
– 1, 5 litra wody
– 0, 5 kg ogórków kiszonych
– 0, 5 kg ziemniaków
– 2 marchewki
– pęczek natki
– 1 pietruszka
– 1 por
– ½ selera
– 2łyżki masła
– pieprz
– ziele angielskie
– 3 listki laurowe
– sól
– około ½ szklanki śmietany
Sposób przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej – przepis
Żeberka opłucz i zalej w garnku wodą. Dodaj obrane, starte na tarce o dużych otworach – marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj także pokrojony por oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, rozdrobnioną natkę, sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i starte na tarce ogórki. Gotuj około 20 minut. Odlej trochę zupy i delikatnie wymieszaj ją ze śmietaną. Powoli wlej do zupy i wymieszaj. Zapraw masłem i jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.
Uwagi
Zamiast żeberek możesz użyć mięsa wieprzowego lub wołowego albo drobiowego. Jeśli nie chcesz używać śmietany, wykorzystaj jogurt naturalny. Jest przepis na zupę ogórkową, w której nie używa się ziemniaków, a ryż. Moja znajoma wegetarianka gotuje zupę ogórkową bez mięsa. Też jest smaczna i aromatyczna. Możesz przepis wypróbować. Zamiast ogórków kiszonych możesz wykorzystać przecier. To trochę ułatwi przygotowywanie zupy. Jeśli chcesz przygotować luksusową wersję, to ogórki podsmaż na maśle. Możesz warzyw nie ścierać, a pokroić. Możesz je po ugotowaniu wyjąć. Możesz też wyjąć mięso.
Podsumowanie
Zupa ogórkowa jest bardzo smaczna. Już w trakcie gotowania poczujesz fantastyczny zapach, który uwalniają warzywa i ogórki. Zupa ma wielu amatorów. Pokochają ją dzieci i rodzice. Z przyjemnością skosztuje jej babcia. Zupę podaj na obiad. Gdy nie zjesz wszystkiego, możesz ją odgrzać. Uważaj, tylko żeby jej nie zagotować ze śmietaną. Przepis warto wypróbować, a jest szansa, że zostanie twoim ulubionym. Jest to przepis całoroczny. Zupę można podać z pieczywem, a wtedy drugie danie może być zbędne.