Skip to content
Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Przepis na zupę ogórkową
  • Kulinaria
  • Przepisy

Przepis na zupę ogórkową

Adrianna Zawadzka 16 marca 2022
potato-soup-gbf90b4596_1280

Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Zupa jest od dawna znana w kuchni polskiej. Z pewnością przygotowywana jest w podobny sposób. Istnieje jednak kilka wariantów. Można ja przygotować na żeberkach lub na mięsie. Jeśli został ci rosół lub bulion, możesz go wykorzystać do przygotowania zupy. Wtedy zupa ugotuje się szybciej. Sekretem zupy jest właśnie bulion. Musi być aromatyczny. Jeśli sama kisisz ogórki na zimę lub przygotowujesz przeciery, zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Domowe przetwory przecież są najlepsze.


Walory zdrowotne zupy ogórkowej


Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowywana jest na warzywach – marchwi, pietruszce, porze, selerze i na mięsie. Zawiera też ziemniaki. Warzywa to skarbnica witamin i mikroelementów. Cenne są ziemniaki, bo zawierają dużo witaminy C oraz potas. Mięso to wartościowe białko – budulec mięśni.
Czas przygotowania – około 60 minut lub dłużej
Ilość porcji z podanych składników – około 5 porcji
Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej
– 0, 5 kg żeberek wieprzowych
– 1, 5 litra wody
– 0, 5 kg ogórków kiszonych
– 0, 5 kg ziemniaków
– 2 marchewki
– pęczek natki
– 1 pietruszka
– 1 por
– ½ selera
– 2łyżki masła
– pieprz
– ziele angielskie
– 3 listki laurowe
– sól
– około ½ szklanki śmietany


Sposób przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej – przepis
Żeberka opłucz i zalej w garnku wodą. Dodaj obrane, starte na tarce o dużych otworach – marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj także pokrojony por oraz przyprawy – listki laurowe, ziele angielskie, rozdrobnioną natkę, sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i starte na tarce ogórki. Gotuj około 20 minut. Odlej trochę zupy i delikatnie wymieszaj ją ze śmietaną. Powoli wlej do zupy i wymieszaj. Zapraw masłem i jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.


Uwagi


Zamiast żeberek możesz użyć mięsa wieprzowego lub wołowego albo drobiowego. Jeśli nie chcesz używać śmietany, wykorzystaj jogurt naturalny. Jest przepis na zupę ogórkową, w której nie używa się ziemniaków, a ryż. Moja znajoma wegetarianka gotuje zupę ogórkową bez mięsa. Też jest smaczna i aromatyczna. Możesz przepis wypróbować. Zamiast ogórków kiszonych możesz wykorzystać przecier. To trochę ułatwi przygotowywanie zupy. Jeśli chcesz przygotować luksusową wersję, to ogórki podsmaż na maśle. Możesz warzyw nie ścierać, a pokroić. Możesz je po ugotowaniu wyjąć. Możesz też wyjąć mięso.


Podsumowanie


Zupa ogórkowa jest bardzo smaczna. Już w trakcie gotowania poczujesz fantastyczny zapach, który uwalniają warzywa i ogórki. Zupa ma wielu amatorów. Pokochają ją dzieci i rodzice. Z przyjemnością skosztuje jej babcia. Zupę podaj na obiad. Gdy nie zjesz wszystkiego, możesz ją odgrzać. Uważaj, tylko żeby jej nie zagotować ze śmietaną. Przepis warto wypróbować, a jest szansa, że zostanie twoim ulubionym. Jest to przepis całoroczny. Zupę można podać z pieczywem, a wtedy drugie danie może być zbędne.

Continue Reading

Poprzedni: Najlepsze pomysły na kolację wigilijną
Następny: Przepis na domowy krupnik

Zobacz także

15
  • Kulinaria

Czym jest dieta ajurwedyjska?

Adrianna Zawadzka 9 listopada 2022
Pita sos
  • Przepisy

Pita z falafelami i jogurtowym sosem tahini

Adrianna Zawadzka 7 października 2022
mięso mielone w naleśniku
  • Przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym – jak przygotować?

Adrianna Zawadzka 15 września 2022

Aktualne

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

3 lipca 2025
Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

27 czerwca 2025
Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku szybkie-ciasto-ucierane-ze-sliwkami-na-duza-blache-przepis-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku

26 czerwca 2025
Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku przepis-na-nalewke-z-borowki-amerykanskiej-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej: krok po kroku

25 czerwca 2025
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – przepis na domowy specjał
  • Bez kategorii

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – przepis na domowy specjał

24 czerwca 2025

Przeczytaj również

gulasz-z-jelenia-po-mysliwsku---przepis-i-porady-kulinarne
  • Bez kategorii

Gulasz z jelenia po myśliwsku – przepis i porady kulinarne

Adrianna Zawadzka 3 lipca 2025
przepis-na-domowa-pizze-na-grubym-ciescie-drozdzowym
  • Bez kategorii

Przepis na domową pizzę na grubym cieście drożdżowym

Adrianna Zawadzka 27 czerwca 2025
  • Bez kategorii

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami – przepis krok po kroku

Adrianna Zawadzka 26 czerwca 2025
szybkie-ciasto-ucierane-ze-sliwkami-na-duza-blache-przepis-krok-po-kroku
  • Bez kategorii

Szybkie ciasto ucierane ze śliwkami na dużą blachę — przepis krok po kroku

Adrianna Zawadzka 26 czerwca 2025
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • Pozostałe
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.